Dental İmplantlar Anasayfa / Tedaviler / Dental İmplantlar
   
Gömülü Dişler
Dental İmplantlar
Dento-Alveolar Cerrahi
Çene Eklemi Rahatsızlıkları
Yetersiz Kemiklerde Greft Uygulaması
Apikal Rezeksiyon - Kist ve Tümör
Diş Beyazlatma
1) Dental (diş) implant nedir?
Diş implantları çene kemiğine yerleştirilen ve titanyumdan yapılan yapay diş kökleridir. İmplantlar diş kaybının olduğu bölgelerdeki diş eksikliğini gidermek amacıyla yapılmaktadır. Bu sayede köprü uygulaması için komşu dişlerin kesilmelerine gerek kalmamaktadır. Eksik dişleriniz varsa ve implant yapımı için elverişli bir çene kemiğiniz varsa en doğru işlem implant uygulamasıdır.

2) Titanyum implant vücuda zarar verir mi?
Titanyum doku dostu bir malzeme olmakla birlikte, titanyumdan yapılan diş implantlarının çene kemiğine hücresel olarak tutunması için asit ve kumla pürüzlendirme, farklı materyallerle kaplama gibi çeşitli işlemlerden geçirilmektedir.

3) Dental implantlar size uygun mu?
Dental implantlar eksik dişlerin tamamlanmasında veya tüm yada parsiyel protezlerde tutucu olarak tercih edilen tedavi biçimidir. Dünyada milyonlarca insan gerek çiğneme fonksiyonunu yerine getirmek gerekse estetik ihtiyaçlarını karşılamak için implantları kullanmaktadır. İmplant tedavisi detaylı bir ön hazırlık gerektirir ve kişiden kişiye farklılık gösterir. Dental implantların size uygun olup olmadığını diş hekiminize danışınız.

4) Hangi durumlarda implant tercih edilir?
İmplant uygulamaları diş eksikliklerine göre tek diş, birden fazla diş ve total diş eksikliği olmak üzere 3' e ayrılır.
Tek diş eksikliğinde ya eskiden beri yapılan geleneksel köprü restorasyonları yapılır ya da eksik olan bölgeye yanındaki komşu dişlere zarar verilmeden tek bir implant yerleştirilir ve implant üzerine restorasyon tamamlanır.

Birden fazla diş eksikliği sonucu oluşan dişsiz alanlarda eksik diş sayısına bağlı olarak implantlar yerleştirilir. Özellikle dişsiz sonlanan çenelerde implant uygulanmazsa geleneksel hareketli protezlerin yapılması gerekmektedir. Hareketli protezler kullanım zorluğu, etkin bir çiğneme yapamaması, estetik noksanlık ve stabil olmaması gibi dezavantajları barındırdığından günümüzde yerini implantlara bırakmıştır.

Total diş eksikliklerinde hastanın beklentisine göre sabit ya da hareketli implant üstü protez seçenekleri mevcuttur. Hastanın beklentisi ve tercihine göre uygulanacak olan implant sayıları değişkenlik göstermektedir.

5) İmplant destekli protezlerin avantajları nelerdir?
Klasik protezlere göre stabil ve konforludurlar.
Hareketli implant üstü protezler bile kolayca yerlerinden çıkmazlar. Kemik rezorpsiyonunu(erime) önlerler.
Hastanın yüz, dudak ve yanak desteği korunur.
Damağın örtülmesi gerekmez. Buna bağlı olarak hastalar daha iyi tad alırlar. Doğal ısırma ve çiğneme işlevi sağlarlar.

6) Her hastaya implant yapılabilir mi?

İmplantlar belirli boy ve çapları olan titanyum vidalardır. Bu sebeple implant yerleştirilecek olan kemiğin, implantların yerleştirilebilmesine imkan verecek yükseklik ve genişlikte olması gerekmektedir. Bu durumu sağlayan tüm hastalarda, genel sağlık problemleri olmadığı takdirde implant cerrahisi güvenle uygulanabilir.

7) İmplant vidası yerleştirilirken ağrı hissedilir mi?
İmplant cerrahi operasyonu sanılanın aksine ağrısız ve kolay icra edilen operasyonlardır. Lokal anestezi altında özellikle de uygun kemik alt yapısının bulunduğu durumlarda işlem, diş çekiminden bile kolay olabilmektedir.

8)İmplant cerrahisinden sonra süreç nasıl ilerler?
İşlemden 1 hafta sonra dikişler alınır. İmplant çene kemiğine yerleştirildikten sonra kemik ile özel bir bağ oluşturarak, hücresel olarak tutunur yani 'osseointegre' olur. Bu tutunma çene kemiğinin miktarı ve kalitesine göre 1-3 ay sürer. Daha sonra üst yapı dediğimiz protezi hazırlama işlemine geçilir. Bu aşama normal kesilmiş diş üzerine kron veya köprü yapma işlemlerden farksızdır.

9) Her eksik diş için bir (1) implant gerekir mi?
Hayır. Eksik diş sayısına ve istenilen protezin tipine göre (sabit veya hareketli) implant sayısı hekiminiz tarafından belirlenir.

10) İmplantlar ömür boyu sağlam kalır mı?

İmplantlar doğal dişler gibi hijyen ve bakıma önem verildiğinde ömürlüktür. Yani implantların markası ve cerrahi olarak yerleştirilmesi kadar implantların bakımı da çok önemlidir. İmplantların ağız içerisindeki yabancı cisimler olduğu düşünüldüğünde temizliği daha da önem arz etmektedir. Bu nedenle implant yaptıran hasta neden dişsiz kaldığını ya da neden implanta ihtiyaç duyduğunu unutmamalı. Eğer diş kayıpları hijyen eksikliğine bağlıysa hasta daha önceleri birşeyleri yanlış yapmıştır ve aynı şekilde devam ederse implantlarını da kaybedecektir!

11) Sigara içenlere implant yapılır mı?
Sigara dişi destekleyen dokularda (dişeti, kemik vs.) hasara yol açar, dişeti hastalıklarına sebep olur ve mevcut hastalığın ilerlemesine neden olur. Sigara kullanmayan hastalarda implant başarı oranı %98' lerdeyken sigara kullananlarda başarı oranı daha düşüktür. Bu sebeple sigara içen hastalara, ağızlarındaki implantların bakımlarını çok daha özenle yapmaları tavsiye edilir. Sigara sayısını azaltmaları tavsiye edilir. Günde 15-20 adet sigara içen hastalara implant tedavisi önerilmez.

12) Kesi yapılmadan, dikiş atılmadan implant cerrahisi mümkün müdür?
Operasyon öncesi çekilen 3 boyutlu tomografik görüntülerden yararlanılarak hazırlanan implant rehberleri sayesinde, yerleştirilecek implantların konumları, pozisyonları, çap ve boyları operasyon öncesinden belirlenebilmektedir. Böylelikle total dişsiz hastalarda bile çok kısa sürede, daha az kesi yapılarak ve çok daha konforlu biçimde implantlar yerleştirilebilmektedir.  

13) İmplant fiyatları arasında farklılıklar bulunmaktadır. Bunun sebebi nedir?
Şu an ülkemizde uygulanan implant markaları oldukça fazladır. Bunların başında İsviçre, İtalyan, İsveç, Alman, Amerikan, Güney Kore, İsrail ve Türkiye üretimi implant markaları gelmektedir. Bu implantlar arasında da doğal olarak fiyat farklılıkları bulunmaktadır.

İyi kalite implantlarda en önemli etken firmanın sahip olduğu yüksek teknoloji, implantın kemiğe daha kısa sürede kaynaması, implant-abutment (porselen ile arasındaki dayanak) bağlantı özelliği, implant üretici firmasının geçmişi, devamlılığı ve kurumsallığı, ileride herhangi bir implant parçasına ihtiyaç duyulması durumunda bu parçaların kolayca tedarik edilebilmeleri önemlidir.

Üretici firmanın bu implantları üretirken kullandığı teknoloji implantın kalitesini etkiler.
Bu teknolojiler implantların daha tutucu olmasını sağlayan yiv özellikleri, yüzey pürüzlendirmelerinde kullanılan teknolojilerdir.
         
 
Anasayfa Dt. Ali Rende Tedaviler Hekime Sor E-Randevu İletişim